Yabancılar Hukuku

Yabancılar Hukuku

YABANCILAR HUKUKU - GÖÇ VE MÜLTECİ AVUKATLIĞI

Başta Türkiye Cumhuriyeti’ne komşu ülkeler olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden ülkemize çeşitli sebepler ile göçler gerçekleşmektedir. Bu göçler sonucunda gelen yabancı uyruklu kişilerin gerek ulusal gerekse uluslararası mevzuat hükümlerince hakları ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu hak ve yükümlülükler başta Anayasa olmak üzere kanun, yönetmelik ve diğer düzenleyici işlemlerle belirlenmektedir.

 

YABANCILAR HUKUKU - GÖÇ VE MÜLTECİ YAPTIĞI HİZMETLER ŞUNLARDIR:

  • Yabancı Uyruklu Şahısların Her Türlü Kimlik İşlemleri
  • İkamet İzni Başvuruları
  • İkamet İzin Başvurusu Reddedilen Kişilerin Dava Yolunda Temsili
  • Sınır Dışı KararıDava Yolu İle İptal Ettirme 
  • İdari Gözetim Kararını Sonlandırma
  • Tahdit Kodu Kaldırma
  • Giriş Yasağı Kaldırma
  • Her Türlü Adres Değişikliği Başvurusu Ve Danışmanlığı
  • Evliklik İçin Gerekli Belgelerin Temini ve Aile Cüzdanı Alma Hususlarında Hukuki Danışmanlık
  • Her türlü Menkul ve Gayrimenkul Alım satım Ve Kiralama İşlemlerinde Hukuki Destek

 

Yabancı Uyruklu Şahısların Uyuşmazlık Çözümünde Başvurulan Mevzuat Hükümleri ve Kurumlar

Ülkemizde  yabancı uyruklu şahısların tabi olduğu mevzuat hükümlerinin başında 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslarası Koruma Kanunu gelmektedir. Yabancı ülke vatandaşlarına ve vatansız konumda bulunan şahıslar hakkında bu kanun hükümleri tatbik edilerek uyuşmazlıklar çözülmektedir.

Ülkemizde bulunana yabancı uyruklu şahısların işlemleri merkezi idare içerisinde valiliklere bağlı bulunan İl Göç İdarelerince yapılır. Bazı illerde bu İl Göç İdarelerinin bünyesinde Geri Gönderme Merkezleri de bulunmaktadır. Geri Gönderme Merkezleri genel olarak hakkında Sınır Dışı/Deport Kararı Bulunan kişilerin İdari Gözetim Altında tutulduğu yerlerdir. 

 

Sınır Dışı Kararı Nedir ve Sınır Dışı Kararı Nasıl Kaldırılır? 

Yabacılar Ve Uluslararası Koruma Kanunun 54. Maddesinde sayılan hallerden birinin varlığı halinde Valiliklerce alınan karar olarak tanımlanır. Sınır Dışı Kararı uygulamada genel olarak yabancı kişi hakkında adli bir soruşturma veya kovuşturma bulunması halinde  karşımıza çıkmaktadır.

Valilik tarafından alınan Sınır dışı kararı ilgili yabancıya tebliğ edildikten sonra 7 gün içerisinde İdare Mahkemesinde İptal davası açılması gerekmektedir. Yasal 7 günlük süre içerisinde dava yoluna başvurulmadığı durumda Sınır Dışı Kararı kararı kesinleşir ve ilgili yabacı sınır dışı edilir. Bu süreç bir göç avukatı ile takip edilmesi yabancı açısından son derece önemlidir.

 

İdari Gözetim Kararı Nedir Ve İdari Gözetim Kararı Nasıl Kaldırılır?

Hakkında sınır dışı kararı alınan yabancı hakkında 6 aylık süreyle Geri Gönderme merkezinde tutulması sonucunu doğuran valiliğin tesisi ettiği idari işlemdir.  İdari Gözetim Kararı ilk olarak  6 aylık süre ile alınır. Gerek görüldüğü taktirde idari gözetim kararı idare tarafından 6 ay süre ile uzatılabilir. 

İdari Gözetim Kararı Geri Gönderme Merkezinde ilgili yabacıya anladığı dilde tebliğ edildikten sonra 7 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine itiraz yoluna başvurulmalıdır. Başvuru neticesinde idari gözetim sonlandırılıp Alternatif Tedbirler uygulanabilir. Bu alternatif tedbirler de Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunun 57/A maddesinde düzenlenmiştir. Yabancılar hakkında idari Gözetim sonrası genel olarak belirli aralıklar ile Göç İdaresi Müdürlüğünde " imza atma"  yada "parmak izi okutma" sureti ile bildirimde bulunma şeklinde gerçekleşmektedir. İtiraz ve itiraz sonrası süreci Yabancılar Hukuku ve Göç İşlemleri alanında uzman bir avukat aracılığı ile yürütülmesi önem arz etmektedir.

Tüm bu dava ve işlemler için Bursa Göç ve Mülteci Avukatınızdan destek alabilirsiniz.

 

Tahdit Kodu Nedir Ve Nasıl Kaldırılır?

Yabancı hakkında sınır dışı gerekçesine göre farklılık arz eden  kodlar (G-87,Ç-149 vb.)  idarece kişi hakkında konulur. Bu kodlar Göç İdaresi Başkanlığı ,İl göç İdareleri ve Sınır kapıları Müdürlüklerince konulabilir. Kodların bir kısmı bilgi amaçlı belirlenirken bir kısmı ise giriş yasağı amacıyla belirlenmektedir. Sınır dışı edilmiş bir yabancı hakkındaki kodun kaldırılması için dış temsilciliklerden meşruhatlı vize alınabileceği gibi dava yoluna gidilip İptal davası da açılabilir. Tahdit kodunun kaldırılması ve giriş yasağının  iptal edilmesi için Göç ve Mülteci avukatından uzman desteği alınmalıdır.

Tüm bu dava ve işlemler için Bursa Göç ve Mülteci Avukatınızdan destek alabilirsiniz.

 

G Tahdit Kodları Nelerdir Ve Nasıl Kaldırılır?

G-87 Tahdit Kodu:

 İdarece Genel güvenlik açısından tehlike arz eden yabancı uyruklu şahıslar hakkında tesis edilen koddur. Bu kod uygulamada en çok karşılaşılan Tahdit Kodudur.

G-89 Tahdit Kodu:

 Yabancı uyruklu  olup terörist savaşçı şüphesi olan şahıslar hakkında idarece konulan Tahdit Kodudur.

G-65 Tahdit Kodu:

 Türk Ceza Kanununda yer alan Hırsızlık Suçunu işlediği tespit edilen yabancı uyruklu şahıs hakkında belirlenen Tahdit kodudur. 

G-78 Tahdit Kodu: 

Yabancı uyruklu şahısların ülkeye bulaşıcı hastalık taşıdığı şüphesi ile idarece yabancı hakkında belirlenen Tahdit Kodudur. Bu kod uygulamada Fuhuş Suçu çerçevesinde adli işlem gören yabancılar hakkında tesisi edilir. Bu kişiler Deport edildikten sonra ülkeye girişi süre sınırı olmaksızın engellenip giriş yasağı uygulanır.

G-43 Tahdit Kodu:

Türk Ceza Kanunun anlamında ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu anlamında Kaçakçılık Suçunu işleyen yabancı uyruklu şahıslar hakkında giriş yasağı sonucunu da doğuran idarece konulan Tahdit Kodudur.

Yukarıda bahsi geçen kodların İdareye başvuru ve iptal davası açılması suretiyle kaldırılır. 

Tüm bu dava ve işlemler için Bursa Göç ve Mülteci Avukatınızdan destek alabilirsiniz.

 

Ç Tahdit Kodları Nelerdir Ve Nasıl Kaldırılır?

Ç-166 Tahdit Kodu: 

Ülkeye girişe haklı bir nedeni bulunmayan ve ülkede bulunduğu sürece kendisini maddi olarak idare edebilecek maddi imkanı olmayan yabancılar hakkında tahsis edilen tahdit kodudur.

Ç-151 Tahdit Kodu: 

Bu kod, hakkında Göçmen Kaçakçılığı veya İnsan Ticareti suçundan adli işlem yapılan şahıslar hakkında idarece belirlenen Tahdit Kodudur. Bu koda sahip yabancılar hakkında 5 yıl boyunca ülkeye girişi yasaklanır.

Ç-149 Tahdit Kodu:

Terör ve Çatışma bölgelerine gitmek üzere Türkiye’yi geçiş güzergahı olarak belirleyen ve kamu güvenliği açısından tehdit oluşturan şahıslar hakkında belirlenen tahdit kodudur.  Bu koda sahip yabancılar hakkında 5 yıl boyunca ülkeye girişi yasaklanır.

Ç-135 Tahdit Kodu: 

Kendisi hakkında 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde idari para cezası uygulanan ve bu cezayı ödemeyip ilgili kanun hilafına davranan yabacılar hakkında idarece belirlenen Tahdit Kodudur. Bu koda sahip yabancılar hakkında 5 yıl boyunca ülkeye girişi yasaklanır.

Yukarıda bahsi geçen kodların İdareye başvuru ve iptal davası açılması suretiyle kaldırılır. 

Tüm bu dava ve işlemler için Bursa Göç ve Mülteci Avukatınızdan destek alabilirsiniz.